Viikon aikana on tapahtunut paljon suomalaisessa “satelliittiskenessä”, kun suomalaisen Kuva Space:n operoima Sunstorm-satelliitti suoritti tehtävänsä ja syöksyi Maan ilmakehään.
Ilmatieteen laitoksen analyysin mukaan satelliitti poistui kiertoradalta puolen päivän aikaan (Suomen aikaa) keskiviikkona 4.9.2024. Tarkkaa ilmakehään paluukohtaa ei toistaiseksi tiedetä ja tuskin se koskaan selviääkään.
Suomen ensimmäinen satelliitti, eli Aalto-1, tuhoutui Maan ilmakehässä. Ilmatieteen laitoksella laskimme oman ennusteen tuhoutumisen ajankohdaksi.
ESA DRAMA -ohjelmalla tehtyjen laskelmien perusteella Aalto-1 olisi kuitenkin jo palanut ilmakehään jossain aikavälillä sunnuntai 1.9. kello 12:00 ja maanantai 2.9. Ilmakehään saapumiskohdan karkea arvio saatiin kanssa laskelmista ja sen mukaan satelliitti saapui 88.3% todennäköisyydellä meri- tai napa-alueelle.
Lisää: https://avaruusinsinoori.kassiopeia.net/2024/09/03/aalto-1-satelliitti-paloi-ilmakehassa/
Hieman asiaa tulevasta EPSC 2024 -konferensista ja Kuusta. Mikä on LUNINA ja miksi esitelmöin siitä konferensissa? Kuu on nyt ja tulevaisuudessa suuren kiinnostuksen kohteena, eikä todellakaan pelkästään tieteellisesti, vaan ennen kaikkea kaupallisesti. Lisää blogissani lyhyesti ja siellä olevan linkin takaa löytyy syvällisempi teksti aiheesta.
https://avaruusinsinoori.kassiopeia.net/2024/08/28/lunar-in-situ-navigation-and-communication-node-lunina/
#Europlanet Societyn vuosittain organisoima #EPSC järjestetään jälleen alkusyksystä, 8.-13. syyskuuta Berliinissä, Saksassa.
Vaikka tämän vuoden EPSC onkin vasta edessä päin, olemme suunnanneet katseet jo vuoden 2025 konferenssiin. Vuonna 2025 Europlanet Society ja vastaava USA:n yhdistys eli #DPS yhdistävät voimansa ja suuntaavat kohti Suomea ja #Finlandia taloa EPSC-DPS 2025 -konferenssin puitteissa 7.-12. syyskuuta.
Laittakaapas Helsingin päivämäärät jo nyt kalenteriinne, niin ei unohdu.
Kuinka moni tietää, että Ilmatieteen laitoksesta on oikein oma laki? Harvalla tutkimuslaitoksella on omaa lakia, mutta meillä sellainen on. Nyt lakia ollaan päivittämässä Liikenne- ja viestintäministeriön toimesta ja päivityksessä ehdotetaan, että Ilmatieteen laitokselle lisättäisiin tehtäväksi avaruustilannekuvapalvelujen tuottaminen. Lakiluonnos on nyt lausuntokierroksella ja toivottavasti valmista on kesälomien jälkeen.
#avaruus #avaruudentilannekuva #SST #SSA
https://lvm.fi/-/lakiluonnos-avaruustilannekeskuksen-perustamisesta-lausuntokierrokselle
Avaruussää nousi isoihin otsikoihin vastikään ja ihan syystäkin. Tässä artikkelissa tutkijamme Kirsti Kauristie laajentaa aihealuetta selventämällä kuinka muilla tavoin avaruussääpalvelut helpottavat arkeamme. Vahva lukusuositus.
https://spacefinland.fi/-/avaruussaapalvelut-helpottavat-arkea-esimerkkeja-suomesta-ja-norjasta
Avaruus on todellakin turvallisuuskysymys. Olemme valmistelleet avaruustilannekeskusta Suomeen yhteistyössä usean ministeriön ja alan kansallisten toimijoiden kesken. Loppuraportti tästä työstä on luettavissa LVM:n sivuilla (https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164947/LVM_2023_6.pdf)
Suosittelen vahvasti lukemana kyseisen (alla olevan linkin takana olevan) artikkelin. Artikkeli löytyy SpaceFinland -sivuilta myös suomeksi.
Fortnitea Kuussa! Kyllä se on nyt mahdollista, kiitos ESAn.
Sain kunnian testata tammikuussa 2024 ESAn teknologiakeskus ESTECissä Epic Gamesin kehitteillä olevaa Fortnite-lisäosaa. Nyt kyseinen lisäosa on julkaistu suurelle yleisölle pelattavaksi ja se kannattaakin tsekata, vaikka itse Fortnite ei olisikaan ennestään tuttu.
Sain osallistua keskiviikkona (10.4.) kutsuttuna Ulkopoliittisen instituutin (UPI) järjestämään "NATO open door policy: 20 years ago, today and tomorrow" -seminaariin Eduskunnan Pikkuparlamentissa. Avaruusasioita ei tilaisuudessa virallisesti käsitelty, mutta muutaman sanasen pääsin lounaalla vaihtamaan aiheesta mm. Japanin tuoreen Suomen suurlähettilään kanssa.
#NATO #ulkopoliittineninstituutti #eduskunta #pikkuparlamentti
Maaliskuun kolmas viikko meni työpajan (Planetary Exploration Workshop) puitteissa Saariselällä. Säät onneksi suosivat kansainvälistä osallistujaporukkaa. Saariselän maisemissa ulkoilu kokoustamisen lomassa tarjosi huikeita näkymiä ja yhtenä iltana myös revontulet loimusivat selkeällä taivaalla.
Itse työpaja toi jälleen uutta inspiraatiota ja näkökulmia ajankohtaisiin tutkimushankkeisiin ja hieman keskustelimme tulevaisuudesta.
Jaahas. Taas olisi tälläistä pukkaamassa lähiaikoina ulos ja Kassiopeian jäsenten postilaatikkoihin. Ihan hyvältähän tämä vaikuttaa näin 90% valmiinakin jo.
Ilmatieteen laitoksen tutkija, ja kolleega, Riku Järviselle myönnettiin avaruussään tutkimukseen ERC (European Research Council) kahden (2) miljoonan euron apurahan viiden vuoden ajalle. Tämä on meille ja Rikulle iso juttu ja tämän ansiosta avaruussäätutkimuksemme ottaa jälleen uusia isoja askelia eteenpäin.
Nyt ilsätietoa oheisen linkin takaa:
https://space.fmi.fi/2024/01/30/new-space-weather-erc-funding-to-fmi/
Vuosi 2023 alkaa hiljalleen loppumaan ja avaruusinsinöörikin siirtyy joulun viettoon. Vuosi oli valmistautumista tulevaisuuden muutoksiin työelämässä ja ehkäpä suurimpana asiana katson alkuvuodesta valmistellun avaruustilannekeskuksen loppuraportin valmistumisen. Nyt odottelemme, että pääsisimme laittamaan "kädet multaan" ja aloittamaan ko. keskuksen toiminnan.
Hyvää joulua ja alkavaa vuotta 2024 kaikille!
https://avaruusinsinoori.kassiopeia.net/2023/12/20/vuosi-vaihtuu-ja-on-lyhyen-yhteenvedon-aika/
Suomalainen Iceye-yritys laukaisi marraskuun 11. päivä neljä satelliittia kiertoradalle ja näistä neljästä kolme on nyt lisätty Suomen avaruusesineiden rekisteriin, jota TEM (työ- ja elinkeinoministeriö) ylläpitää.
Lisää blogissani:
https://avaruusinsinoori.kassiopeia.net/2023/12/05/kolme-uutta-suomalaista-satelliittia-avaruuteen/
"Kansallisen avaruustilannekeskuksen myötä Suomelle tulisi kyvykkyys arvioida avaruudesta tulevaa haittaa ja vaaraa"
Yllä oleva ingressi kuvaa hyvin ja tiivistetysti miksi kansallinen keskus on tärkeää suomalaiselle yhteiskunnalle. Lisää ohessa olevan linkin takaa.
Jälleen yksi kuuastronautti on poissa. Monet muistavat Ken Mattinglyn varmaan Apollo 13:sta ja kuinka hän auttoi lennon astronautteja selviämään takaisin Maahan.
Rest in Peace